AKİKA KURBANI
Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “Akika” adı verilir. Akika kurbanı kesmek müstehaptır. Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanda, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
Akika kurbanının etinden ve derisinden, kurban sahibi dâhil herkes istifade edebilir.
ADAK KURBANI
Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usul ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez. Şayet kendisi veya bu sayılanlardan birisi yemişse, yenilen etin rayiç bedelini yoksullara verir (Zeylaî, Tebyînü’l-Hakâik, Kahire 1313, VI, 8; İbn Nüceym, Bahru’r-râik, VIII, 199-203; Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s. 413).
ŞÜKÜR KURBANI
Kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri de yiyebilirler.
Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir.
İyilik Derneği olarak İslami usullere uygun şekilde kesimini gerçekleştirdiğimiz adak - akika - şükür kurbanlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kurban kesiminin yapılmasının ardından kurban kesim görüntülerini SMS yoluyla iletiyoruz.
Türkiye ve Suriye'de küçükbaş, Afrika ülkelerinde ise büyükbaş kurban kesilmektedir.
Afrika için kurban hisse bedeli: 3.500 TL
Suriye için kurban bedeli: 5.000 TL
Türkiye için kurban bedeli: 12.000 TL