Kara Kıta’da Yoksulluğa Çözüm Çalışmaları Devam Ediyor

Afrika’nın makûs kaderine çare olacak çözümler üretmek için projeler geliştiren İyilik Derneği, bugüne kadar gerçekleştirdiği Süt Keçisi dağıtımı çalışmalarına devam ediyor.

İyilik Derneği’nin Afrika’da sürdürülebilir kaynaklar üretmek amacıyla geliştirdiği önemli projeler arasında yer alan Süt Keçisi projesi ile bir aileye 3 Süt Keçisi hediye ediliyor. Aileye hediye edilen keçilerden 2’si dişi biri teke olarak seçiliyor. Böylece ailenin üretim sağlayarak hayvancılık ile geçimini sağlaması hedefleniyor.

İyilik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turan KOÇER ve İyilik Gönüllüleri'nden oluşan ekip 2 Mart Pazartesi günü Süt Keçisi dağıtımı için Afrika’da Burkina Faso’ya giderek 345 aileye 1.035 süt keçisi dağıtımı gerçekleştirdi.

Süt Keçisi dağıtımları öncesi Başkent Ouagadougou’da bulunan Türkiye Konsolosluğu ve Maarif Vakfı ziyaret edilerek bölgedeki yetkililerden Burkina Faso hakkında bilgiler alındı. Resmi makamlara yapılan ziyaretlerin ardından Başkent’te bulunan Kuran Kursu ziyaret edilerek, kurs öğrencilerine Kur’an-ı Kerim hediye edildi.

Afrika’da 2 bin 651 Aileye İstihdam Olanağı Sağlandı

Sürdürülebilir bir istihdam alanı olan hayvancılığın Afrika’da gelişimine katkı sağlamak amacıyla İyilik Derneği’nin organize ettiği Süt Keçisi dağıtım projesinde hayırseverlerin desteğiyle 11. Etap uygulandı. Bugüne kadar proje kapsamında toplamda 7 bin 953 Süt Keçisi, 2 bin 651 aileye hediye edildi.

Afrika dönüşü gözlemlerini paylaşan İyilik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turan KOÇER şunları iletti;

Başkentten kilometrelerce uzakta bulunan köylerde yaptığımız Süt Keçisi dağıtımlarında yerel temsilciler ve Belediye Başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde bölgelerin geliştirilmesiyle ilgili yaptıkları iş birliktelikleri ve görüşmeler dikkat çekici düzeyde. Burada belediye yetkilileri bölgenin gelişmesi için uluslararası düzeyde umut verici görüşmeler yapıyor.

İyilik Derneği olarak bölgede yaptığımız gözlemler sonucu bölgenin gelişmesinde etkili olacak başka projeler de üretmeyi hedefliyoruz. Özellikle Burkina Faso’nun kuzey bölgelerindeki terör eylemlerinden dolayı bölgeden göç eden dul ve yetimlere yönelik çalışmalara ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Bu aşamada neler yapabileceğimizi değerlendirdik ve ne tür projeler yapabileceğimizi bölgedeki partnerimizle beraber inceledik. Bölgenin gelişimine katkı sağlayabileceğimiz projeler üretmek bizim en önemli mesuliyetimiz. Çalışmalarımızı bu amaca yönelik geliştirme gayreti içerisinde planlayarak ilerleyeceğiz.

Başkent Ouagadougou’dan 160 km kuzeyde bulunan Bilingo ve Rado köylerini pilot bölgeler olarak seçtik. Bu bölgelerde Mesleki Eğitim ve Kooperatifleşme Projeleri uygulayarak kalkınmalarını sağlayacağız. Bölge halkının eğitim almadan sosyal hayata katılmalarının mümkün değil. Bunun için ilk olarak mesleki eğitimler vereceğiz, gelişimlerini sağlayacağız. Cahilliği gideren, fakirliği ortadan kaldıran, gelişimi sağlayan eğitim projeleri yapmayı planlıyoruz. Türkiye’den teknik donanımlarıyla eğitimler verebilecek gönüllülerimizi bölgeye götürmek için araştıracağız. Demir doğrama, kaynakçılık, güneş panellerinin yapımı ve onarımı gibi teknik donanım gerektiren meslek erbaplarımızın eğitimler vermesini sağlayarak bölgede gelişime katkı sunacağız.

Su kuyuları açıp, bilinçli tarım yaptıracağız. Tohum ve gübre desteği ile sulama sistemleri kuracağız. Kooperatifçilik öğreteceğiz.

Süt Keçilerinin dağıtımı sırasında sohbet etme fırsatı bulduğumuz bir aile de annenin söyledikleri bizlere çalışmamızın ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gösterdi mutlu olduk. “5 çocuğumun 2’sini bu keçileri çoğaltarak okutmam mümkün, ben bu keçiler sayesinde çocuklarımın eğitimlerini tamamlamalarını sağlayabilirim.” diyen anne, minnetlerini ve dualarını ileterek selamlarıyla beraber hayırseverlerimize ulaştırmamızı da ayrıca bizden rica etti.

Burada yaptığımız gözlemlerde sürdürülebilir projelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görme fırsatımız oldu. Burada Türkleri ve Türkiye’yi seviyorlar. Bizler ümmetin devamı, İslam inancın birliği için Afrika’ya desteklerimizi sürdürmeliyiz. Çünkü Allah insanın insana el uzatmasını ister. Afrika’da yaptığımız çalışmalar Allah’ın rızasını kazanmak hedefiyle uyguladığımız çalışmalardır.

Bundan sonra ki süreçte İyilik Derneği olarak; Süt Keçilerinin dağıtımı, Su Kuyularının açılması, Eğitim Merkezleri ve Külliyelerin yapılmasını sağlayarak kara kıtanın gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğimizi paylaşmak isterim.

İyilik Gönüllüsü Ol