İnfak: Allah’ın Rızasına Ulaşma Yolunda Paylaşmak

İnfak, sadece bir mal verme eylemi değil, kalpten gelen, Allah’ı seven bir kulun yoksula, yetime, garibana uzanan elidir. Sözlükte “tükenmek, sona ermek” anlamına gelse de, İslam’ın yüce değerleri arasında infak; insanın malıyla imtihanını, dünyaya değil ahirete yatırım yapma bilincini temsil eder. Kişi, infakla malından verir ama aslında kalbinden bir bağ koparır ve Allah’a doğru bir adım atmış olur.

Ayet ve Hadislerde İnfak

Rabbimiz Kur’an’da infakı yetmişten fazla yerde zikrederek (Bakara 2/215, İsra 17/100) infakın bir hayat tarzı olması gerektiğine işaret etmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de infakı sadece zekâtla sınırlamamış, bir tebessümü bile sadaka saymıştır. O, ashabını sürekli infaka teşvik etmiş, “Veren el, alan elden üstündür” buyurarak bu fazileti öne çıkarmıştır.

Farz ve Gönüllü İnfak: Her Biri Birer İtaat Kapısı

Alimlerden Fahreddin er-Râzî’nin de belirttiği gibi infak iki kısma ayrılır:

  • Farz olan infak: Zekât ve ailenin nafakası gibi vazgeçilmez sorumluluklardır.
  • Mendup olan infak: Kalpten gelen, Allah için yapılan her türlü gönüllü yardımdır.

Her bir infak, Allah’ın “sizdeki nimetleri başkalarıyla paylaşın” davetine verilen bir cevaptır. Mümin, infak ederek malını temizler, nefsini arındırır ve kalbini genişletir.

Toplum Bağlarını Güçlendiren Bir Haslet

İnfak sadece bireyin Allah’la olan bağı değildir; aynı zamanda toplumun dirliğini sağlayan bir merhamet köprüsüdür. Geçmişte camiler, medreseler, yollar, köprüler, şifahaneler hep bu bilinçle inşa edilmişti. Zengin, malını infak ettikçe yoksulun duasını alır; toplum ise huzurla yoğrulur. Bu yüzden İslam medeniyeti infakı sadece bir iyilik değil, bir adalet aracı olarak görmüştür.

Günümüz Dünyasında İnfak Bilinci

Modern çağda infak artık sadece bir para yardımı değil; gönüllü faaliyetler, sosyal sorumluluk projeleri, vakıf çalışmaları ve hatta bir yetimin başını okşamak bile infak kapsamına girer. Asıl olan niyettir. Rıza-i İlahi için yapılan her şey infak kapısına dâhildir. İnsan verirken malının eksileceğini zanneder ama Allah yolunda verilen, aslında çoğalır; hem kalpte hem de hesap gününde.

Öne Çıkan Faaliyetler

Benzer Haberler: Bizden Haberler

İyilik Derneği 3. Temsilci Çalıştayı Van’da gerçekleştirildi

İyilik Derneği 3. Temsilci Çalıştayım, 6-9 Eylül tarihleri arasında, Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla Van’da gerçekleştirildi. Program, açılış konuşmaları ile başladı....

Osmaniye temsilciliğimize ziyaret gerçekleştirdik

Dernek Başkanımız Ömer Çiçek ve beraberindeki heyet, Osmaniye Temsilciliğimize bir ziyaret gerçekleştirdi.   Yapılan görüşmede, Derneğimizin Osmaniye’deki faaliyetlerinin planlanması, yerel...

Adıyaman iyilik mağazası açıldı

Adıyaman İyilik Mağazası, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz hizmet sunmak amacıyla Başkanımız Ömer Çiçek‘in katılımları ile kapılarını açtı. Bu mağaza, Adıyaman‘da önemli...

İyilik Derneği Osmaniye Temsilciliği yardım faaliyetlerine devam ediyor

İyilik Derneği Osmaniye Temsilciliği, Osmaniye‘deki ihtiyaç sahibi ailelere yönelik yardım kolisi dağıtımı ve ev ziyaretleri gibi yardım faaliyetlerini sürdürüyor.