Bombalarla Yıktılar, Kitaplarla İnşa Edeceğiz

Suriye'de yaşanan savaş neticesinde sadece binalar değil, koskoca bir kültür ve medeniyette yıkılıyor!

Bizlerinde parçası olduğu bu büyük kültürü ayakta tutarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla; İyilik Derneği olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme ve AFAD iş birliği ile Türkiye'nin Suriye'de yaptırdığı İyilik Okullarında "İyilik Kütüphanesi" projesini başlattık.

SURİYE SAVAŞININ YIKICI SONUÇLARI

Mart 2011'de, Esad yönetimine karşı barışçıl gösterilerle başlayan isyan, tüm Suriye’de yıkıma yol açan, yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, milyonlarca kişinin evlerinden olduğu topyekûn bir iç savaşa dönüştü. Geçen 8 yılda, bütün dünyanın gözleri önünde, bombaların ve mermilerin gölgesinde sayısız yıkım yaşandı. Bu yıkımlar sadece binalarla ve şehirlerle sınırlı kalmadı. Suriye’nin tarihinde, kültüründe ve Suriye halkının içinde derin, telafisi zor izler bıraktı.

EN TEHLİKELİ YIKIM - EĞİTİM VE KÜLTÜR YAPISININ YIKILMASI

Suriye toprakları çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış, derin tarihe ve sosyal geçmişe sahip bir coğrafyadır. Birçok İslam ve İslam öncesi döneme ait eserler, savaş nedeniyle ya yok oldu ya da ağır hasar gördü. Tarihi eserler kadar ağır yara alan bir başka değer ise Suriye halkının kadim kültürü. Bu kültürü ve tarihi yaşatmayı sağlayacak en önemli unsur olan eğitim ise neredeyse durma noktasına geldi.

SAVAŞIN GERÇEK MAĞDURLARI

Çocuklar, kuşkusuz savaşın izlerini en derinden yaşayanlar. Çatışmaların zorlu şartları içerisinde aç, susuz, evsiz ve ebeveynsiz kalan yüzbinlerce çocuk yaşanan savaşın kurbanı oldu. Eğitimsizliğin kurbanı olmamaları için eğitim almaları şart. Çünkü yaşanabilir bir Suriye’yi ancak eğitimli ve bilgili bir nesil inşa edebilir.

İYİLİK OKULLARI

İyilik Derneği, Suriye savaşının patlak verdiği ilk andan itibaren, Suriyeli kardeşlerimize ve savaştan ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacı kardeşlerimize ayni ve nakdi yardımlarını sürdürüyor.

Yapılan yardımların mahiyeti giyim, gıda, barınma, yakacak, sağlık harcamaları gibi geniş bir yelpazede gerçekleştirilsede İyilik Derneği olarak, asıl önem verdiğimiz konu Suriyeli sığınmacı kardeşlerimizin ve okul çağındaki çocuklarının eğitimleridir.

Bu vesileyle İyilik Derneği olarak "İyilik Okulları" adını verdiğimiz bir projeyle, Gaziantep’teki Suriyeli öğrencilerimizin eğitimine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sadece ülkemiz sınırları içinde, kampların yoğun olarak bulunduğu Gaziantep’te değil, Suriye’nin içinde de İyilik Okulları!mız mevcuttur.

İYİLİK KÜTÜPHANESİ

Suriye’de saldırıya maruz kalan sadece insanlar ve binalar değil, bizim de parçası olduğumuz büyük bir kültür ve medeniyet. Bu bilgi ve birikimi ayakta tutarak genç dimağlarda yaşatmak için; İyilik Derneği olarak, Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme ve AFAD iş birliğiyle Türkiye’nin Suriye’de Azez, Afrin, Cerablus, El Bab ve kırsalında yaptırdığı okullarda “İyilik Kütüphanesi” projesini başlattık. Gelin yaşanan gaddarlığa ve yıkıcı teknolojiye en güzel cevabı erdemli ve bilgili bir nesil ile verelim. Siz de ister bir kitap bedeli ister bir raf bedeli ister bir kütüphane bedeli bağışlayarak yeni bir gelecek inşa etmemize katkıda bulunabilirsiniz;

1 Kitap Bedeli: ₺ 20

1 Raf Bedeli: ₺ 400

1 Kütüphane Bedeli: ₺ 2000

Proje Hedefleri

Suriye’de terörden temizlenen bölgelerde eğitimin yeniden canlandırılması; kültürünü, tarihini ve bugünün dünyasını bilen nesillerin yetişmesi amacıyla “İyilik Kütüphanesi’’ Projesi'ndeki hedeflerimiz;

• 805 kütüphane kurmak.

• Kurulan bu kütüphanelerle Suriyeli kardeşlerimizi bilgiye ulaştırmak.

• Savaşın ve çatışmaların büyük yıkımlara yol açtığı bölgede, geleceğin bilgiyle inşa edilmesine katkı sağlamak.

Kitap Okumanın Kazandıracağı Değerler;

Savaş yıkım, kitap hayattır!

• Kitap okuma hayatı sevdirir.

• Kitap okuma düşünceleri olgunlaştırır.

• Kitap okuma stresi azaltır.

• Kitap okuma bizi “bir bilen” yapar.

• Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.

• Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.

• Genel kültürümüzü artırır, etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.

• Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.

• Dünyaya bakış açımızı değiştirir.

• Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.

• Okul hayatındaki başarıları pekiştirir.

• Hayal gücümüzü geliştirir.

Suriyeli kardeşlerimizin bu donanımlara sahip olmasını kolaylaştırmak bizim elimizde. Onlar için bir kütüphane açalım, güzel bir geleceğe yol açalım.

Nasıl Bağışta Bulunabilirim?

Bağış yapmak için aşağıdaki bağış yöntemlerinden birini tercih edebilir ya da ilgili temsilciliklerimiz aracılığıyla yardımda bulunabilirsiniz.

Suriye İyilik Okulları kapsamında düzenlenen Kütüphane kampanyasına;

Tüm operatörlerden KITAP yazarak 4025’e mesaj göndermeniz hâlinde yapılacak İyilik Kütüphanesi kampanyasına 10 TL katkıda bulunabilirsiniz.

İyilik Kütüphanesi için yapacağınız bağışlarınızı, web sitemizin BAĞIŞ menüsünden banka ya da kredi kartıyla bağış yapılabileceğiniz gibi hesap numaralarına yapacağınız Havale/EFT ile ulaştırabilirsiniz.

Online bağış yönteminde dilerseniz 2.000 TL ile 1 kütüphanenin maliyetini karşılayabilir, dilerseniz de cüzi bir miktar ile kütüphane yapımına katkı sağlayabilirsiniz.

Havale/EFT yöntemi ile yapacağınız bağışlarınızda açıklama kısmına “Telefon Numarası ve Kutuphane” yazarak hangi bağış kampanyamıza destek olduğunuzu belirtmelisiniz.

Ayrıntılı bilgi için 0212 534 68 25 / 26 no’lu telefonlarımızdan derneğimize ulaşabilir, görevli arkadaşlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

İyilik Gönüllüsü Ol