Kurban İle İlgili Hadisler

İslam’da kurban ibadeti, Hz. İbrahim’den (a.s.) günümüze kadar gelen, Allah’a yakınlaşmanın ve toplumsal dayanışmanın en önemli sembollerinden biridir. Aşağıda, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) kurban ibadetiyle ilgili uygulamalarını, tavsiyelerini ve kurban kesmenin faziletlerini anlatan sahih hadisler derlenmiştir.

KURBAN İBADETİNİN FAZİLETİ

1. Kurban, Allah Katında En Sevimli Ameldir

Hz. Âişe vâlidemizden rivâyet edildiğine göre Nebiyy-i Ekrem (s.a.s) şöyle buyurmuştur:

“Âdemoğlunun, Kurban Bayramının birinci günü yaptığı işlerin Allah’a en sevimli olanı, (kurban) kanı akıtmaktır. Kıyâmet günü o kurban, boynuzları, tırnakları ve kıllarıyla gelir. Kurbanın kanı da, henüz yere düşmeden Allah’ın rızâsına nâil olur ve kabul edilir. O hâlde, kurbanlarınızı gönül hoşnutluğu ile kesin!”

(İbn-i Mâce, Edâhî, 3; Tirmizî, Edâhî, 1/1493)

2. Kurban Kesmenin Önemi

Ebû Hüreyre (r.a)’den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Kim imkânı olduğu hâlde kurban kesmezse, bizim mescidimize yaklaşmasın!”

(İbn-i Mâce, Edâhî, 2; Ahmed, II, 321)

3. Kurban Günlerinin Fazileti

“Allah indinde günlerin en büyüğü, Kurban bayramı günüdür, bunu, fazilette yevmü’l-karr (bayramın ikinci günü) takib eder.”

(Ebu Davud, Menasık, 18/1765)

“Sâlih amellerin Allah’a en ziyade sevimli olduğu günler, zilhiccenin ilk on günüdür!”

(Buhârî, Iydeyn, 11; Ebû Dâvûd, Savm, 61/2438; Tirmizî, Savm, 52/757)

KURBAN KESİMİNİN USULÜ VE ADABI

4. Kurban Kesiminde Sıralama

Berâ’ (r.a.) diyor ki:

“Peygamber’i hutbe verirken dinledim, şöyle buyurdu: ‘Bugün ilk işimiz, (bayram) namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur.'”

(Buhârî, Îdeyn, 3)

5. Kurban Kesiminde Dua

Câbir (r.a.), Allah Rasûlü’nün (s.a.s.) kurban kesmesini şöyle anlatır:

“Rasûlullah, kurban günü alacalı ve boynuzlu iki koç kesti. Onları (yatırıp kıbleye) yöneltince: «Ben hanîf olarak (Allah’ı bir tanıyarak), yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim» (En’âm 6/79) «De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim» (En’âm 6/162-163.) âyetlerini okudu ve: «Ey Rabbim! (Bu kurban bize) sendendir ve senin için kesiyoruz. Muhammed (s.a.s.) ve ümmeti adına kesiyorum. Bismillahi vallâhu ekber!» deyip koçu kesti.”

(Ebu Dâvud, Edâhî, 3-4/2795; İbn-i Mâce, Edâhî, 1)

6. Kurban Kesiminde Hayvan Refahı

“Allah her şeyi en güzel şekilde yapmayı emretmiştir. Öldürdüğünüzde bile en güzel tarzda öldürünüz! Kestiğiniz zaman da kesmeyi en iyi şekilde yapınız! Her biriniz bıçağını bilesin ve hayvanını rahatlatsın!”

(Müslim, Sayd, 57; Tirmizî, Diyât, 14/1409; Ebû Dâvûd, Edâhî, 11-12/2815)

7. Hayvanları İncitmemek

“Rasûlullah (s.a.s.), koyunu kulağından çekerek kesmeye götüren bir kimseye rastlamıştı. Hemen müdâhale ederek: «Hayvanın kulağını bırak, boynunun kenarından tut!» buyurdu.”

(İbn-i Mâce, Zebâih, 3)

8. Bıçağı Önceden Hazırlamak

“Allah Rasûlü (s.a.s.), koyun kesen birini görmüştü. Adam, kesmek üzere koyunu yere yatırdıktan sonra bıçağını bilemeye çalışıyordu. Bu katı ve duygusuz davranış karşısında, Rasûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz şu îkazda bulundu: «Hayvanı defalarca mı öldürmek istiyorsun? Bıçağını, onu yere yatırmadan önce bilesen olmaz mıydı?»”

(Hâkim, IV, 257, 260/7570)

KURBAN ETİNİN DAĞITIMI VE TÜKETİMİ

9. Kurbanı Üçe Taksim Etmek

“Müstehap olan, kurbanı üçe taksim edip bir kısmını evde yemek, bir kısmını eşe dosta ikrâm etmek, bir kısmını da fukaraya dağıtmaktır.”

(Ebû Dâvûd, Edâhî, 9-10/2813)

10. Kurban Etinin Saklanması

“Hepinizin istifâde edebilmesi için, kurban etlerini üç günden fazla yemenizi yasaklamıştık. Artık Allah size bolluk ihsân etti. Simdi, kurban etlerini istediğiniz kadar yiyiniz, kendiniz için ayırınız ve dağıtarak sevabını Allah’tan bekleyiniz. Sunu iyi bilin ki bu bayram günleri; yeme, içme ve Allah’ı zikretme günleridir.”

(Ebû Dâvud, Edâhî, 9-10/2813, 2812)

KURBAN SEÇİMİ VE ÖZELLİKLERİ

11. Kurban Edilmesi Uygun Olmayan Hayvanlar

“Kurban edilmeleri câiz olmayan dört (hayvan) vardır: Körlüğü açıkça belli olan tek gözlü, hastalığı açıkça belli olan hasta, topallığı açık olan topal ve ilikleri kurumuş zayıf hayvan.”

(Ebû Dâvûd, Edâhî, 5-6/2802; Tirmizî, Edâhî, 5/1497)

12. En İyi Hayvanı Kurban Etmek

Urve (r.a.) bir gün evlâdlarına şöyle demiştir:

“Evlâtlarım! Sakın biriniz, bir büyüğe hediye edince utanacağı bir şeyi Allah için kurban olarak takdim etmesin! Zîra Allah, büyüklerin büyüğüdür ve O, her şeyin en seçkinine ve en kıymetlisine herkesten ziyâde lâyıktır.”

(Muvatta’, Hacc, 147)

PEYGAMBERİMİZİN KURBAN UYGULAMALARI

13. Hz. Peygamber’in Kurban Geleneği

“Allah Rasûlü (s.a.s.), emredildikten sonra kurban kesmeyi hiç terk etmemiş, hatta yolculukta bile kesmiş ve şöyle buyurmuştur: «Ey insanlar! Her sene her bir ev halkına kurban kesmek vâciptir.»”

(İbn-i Mâce, Edâhî, 2; Tirmizî, Edâhî, 18/1518)

14. Peygamberimizin Adına Kurban

Haneş (r.a.) der ki:

“Hz. Ali’yi, iki koç kurban ederken gördüm: «Niçin böyle yapıyorsun?» dedim: «Rasûlullah bana, vefâtından sonra kendisi için de kurban kesmemi vasiyet buyurmuştu. İste ben O’nun vasiyetini yerine getirmek üzere kesiyorum! Bundan sonra da kesmeye devâm edeceğim!» dedi.”

(Ebû Dâvûd, Edâhî, 1-2/2790; Ahmed, I, 107, 150)

15. Hz. Peygamber’in Hac Kurbanı

“Rasûlulla (s.a.s.), hacda, yaşadığı her sene için bir deve olmak üzere altmış üç deveyi kendi eliyle kurbân ettikten sonra bıçağı Hz. Ali’ye (r.a.) verdiler. Geri kalanını da o kesti. Hz. Ali’yi (r.a.) de kurbana ortak etmişti.”

(Buhârî, Hac, 21, 70, 128; Müslim, Hac, 147-148)

KURBANIN TARİHİ VE ÖNEMİ

16. Kurban İbadeti Hz. İbrahim’den Gelmektedir

Zeyd b. Erkam (r.a.) anlatıyor:

“Resûlullah’ın ashâbı, «Ey Allah’ın Resûlü! Bu kurbanlar nedir?» dediler. Resûlullah, «Babanız İbrâhim’in sünnetidir.» diye cevap verdi.”

(İbn Mâce, Edâhî, 3: İbn Hanbel, IV, 368)

17. Kurban Bayramının Anlamı

“Şunu iyi bilin ki bu bayram günleri; yeme, içme ve Allah’ı zikretme günleridir.”

(Ebû Dâvud, Edâhî, 9-10/2813, 2812)

18. Allah İçin Kurban Kesmenin Önemi

“Rasûlullah Efendimiz (s.a.s.): «Kestiğini Allah’tan başkası adına kesene, Allah lânet etsin» buyurmuştur.”

(Müslim, Edâhî, 43-45; Nesâî, Dahâyâ, 34)

19. Kurbanın Gerçek Anlamı

“Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Sizden Allah’a ulaşacak olan tek şey takvânızdır.”

(Hac/37)

20. Kurban ve Namaz İlişkisi

“Bugün ilk işimiz, (bayram) namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur.”

(Buhârî, Îdeyn, 3)

Öne Çıkan Faaliyetler

Benzer Haberler: Genel

Vergi, Zekât Yerine Geçer mi? Zekât Nasıl ve Ne Zaman Ödenmeli? Gümüşün Zekât Nisabı

Zekât, İslam’ın beş temel şartından biri ve her Müslüman’ın maddi açıdan dayanışma ruhunu canlı tutan önemli bir ibadettir. Ancak gerek...

Teşrîk: Kurban Bayramı Günlerinde Tekbir Geleneği

Teşrîk, Arapça “التشريق” kelimesinden türetilmiş olup; sözlük anlamı “doğuya doğru gitmek, eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak” gibi manalara...

Su Kuyusu Bağışı ile Afrika’da Su Krizine Kalıcı Çözüm

Afrika’da 900 milyondan fazla insan, güvenli içme suyuna erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Her gün binlerce çocuk, kadın ve yaşlı,...

Sadaka-i Cariye Nedir?

Sadaka-i cariye, kişinin amel defterinin ölümünden sonra da açık kalmasına vesile olan ve sürekli sevap kazandıran bir hayır çeşididir. Arapça...