Adak Kurbanı Kesmenin Hükmü Nedir?

Kişi bir kurbanı adak olarak adadığında, bu ibadeti yerine getirmesi vacip hâline gelir. Eğer adak belirli bir şarta bağlı olarak yapılmışsa, söz konusu şart gerçekleştiğinde kurban kesmek zorunlu olur. (Zeylaî, Tebyîn, 6/8)

Önemli Not: Adak, Allah’a itaat amacıyla adanan ve dinen meşru olan bir davranıştır. Adak edilen kurbanın kesilmemesi, dinî sorumluluğun yerine getirilmediği anlamına gelir.

Adak Kurbanının Etinden Kimler Yiyemez?

Fıkhi görüşlere göre, adak kurbanının etinden aşağıdaki kimseler yiyemez:

  • Adak Sahibi (Adağı Yapan Kişi)
  • Adak Sahibinin Eşi
  • Usûl (Anne, Baba, Dede ve Nine)
  • Fürû (Çocuklar ve Torunlar)
  • Zengin Kategorisindeki Diğer Kişiler

Eğer bu kişilerden biri adak kurbanının etinden yerse, yemiş olduğu etin bedelini fakirlere tasadduk etmesi (sadaka olarak vermesi) gerekir. (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/199-203)

Neden Bu Kısıtlama? Adak kurbanı, aslen yoksullara dağıtılması amaçlanan bir ibadettir. Bu nedenle, adayanın kendisi ve yakından sorumlu olduğu kimseler bu etten faydalanamaz. Fıkhi olarak, adak kurbanının toplumsal yardımlaşmaya hizmet etmesi öngörülmüştür.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilmelidir?

Şarta Bağlı Adaklar

Bir kişi, “Belli bir işim olursa kurban keseceğim” şeklinde bir adakta bulunmuşsa, o iş gerçekleştiğinde ilk fırsatta kurbanını kesmelidir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738)

Şarta Bağlı Olmayan Adaklar

Şarta bağlı olmayan adak kurbanlarını kesmek için özel bir vakit sınırı yoktur. Ancak usul açısından en kısa sürede yerine getirilmesi tavsiye edilir. (Kâsânî, Bedâi‘, 5/93-94)

Özel Durumlu Adaklar

  • Udhiyye (Bayram Kurbanı) olarak adanmış bir kurban, mutlaka kurban bayramı günlerinde kesilmelidir.
  • Hedy (Harem bölgesinde kesilmek üzere adanmış) kurban, yine Harem bölgesinde kesilmelidir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/333)

Bunun dışında kalan tüm adak kurbanları, herhangi bir yer ve zamanda kesilebilir. Dolayısıyla adak kurbanlarının sadece Kurban Bayramı günlerinde kesileceğine dair yaygın kanaat, dinî bir temele dayanmamaktadır.

İyilik Derneği ile Adak Kurbanı Bağışı

Adak kurbanınızı İyilik Derneği aracılığıyla keserek, hem ibadetinizi yerine getirebilir hem de etleri gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Dernek, kurbanların İslami usullere uygun şekilde kesimini sağlar ve bağışlarınızı fakirlere, yoksullara veya kimsesizlere ulaştırır. Bu sayede, adak ibadetinizi doğru şekilde ifa ederken, aynı zamanda toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya da katkıda bulunabilirsiniz.

  • Online Bağış: Derneğin resmi sitesi üzerinden kolayca bağış yapabilirsiniz.
  • Telefon Yoluyla Bağış: İletişim hattını arayarak bağış işlemini tamamlayabilirsiniz.
  • Bireysel Ziyaret: Dilerseniz dernek merkezini ziyaret ederek kurban bağışınızı elden de gerçekleştirebilirsiniz.

Adak kurbanı, kişinin kendi isteğiyle Allah’a borçlandığı bir ibadettir ve bu nedenle kesilmesi vacip olur. Etinin belirli kişilere yasaklanması, adak ibadetinin esasen yoksullara yönelik bir paylaşım ibadeti olmasından kaynaklanır. Adak, bir şarta bağlanmışsa şart gerçekleştiğinde, bağlanmamışsa da en kısa sürede kesilmelidir. İslami şartlara riayet ederek kurban bağışını gerçekleştirmek ve bu sorumluluğu usulüne uygun yerine getirmek istiyorsanız, İyilik Derneği gibi güvenilir kurumlarla iş birliği yaparak adak ibadetinizi tamamlayabilirsiniz.

İlgili Faaliyetler

Benzer Haberler: Genel

Vergi, Zekât Yerine Geçer mi? Zekât Nasıl ve Ne Zaman Ödenmeli? Gümüşün Zekât Nisabı

Zekât, İslam’ın beş temel şartından biri ve her Müslüman’ın maddi açıdan dayanışma ruhunu canlı tutan önemli bir ibadettir. Ancak gerek...

Teşrîk: Kurban Bayramı Günlerinde Tekbir Geleneği

Teşrîk, Arapça “التشريق” kelimesinden türetilmiş olup; sözlük anlamı “doğuya doğru gitmek, eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak” gibi manalara...

Su Kuyusu Bağışı ile Afrika’da Su Krizine Kalıcı Çözüm

Afrika’da 900 milyondan fazla insan, güvenli içme suyuna erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Her gün binlerce çocuk, kadın ve yaşlı,...

Sadaka-i Cariye Nedir?

Sadaka-i cariye, kişinin amel defterinin ölümünden sonra da açık kalmasına vesile olan ve sürekli sevap kazandıran bir hayır çeşididir. Arapça...